Uzorna filozofija 22: Juvenilizam

Uzorna filozofija 1-21

22.1.
Osobitost homo sapiensa je dugi period bespomoćnosti i sazrijevanja mladunčadi. Nužno je da najmanje par, a poželjno grupa, pazi i odgaja nezrele članove.

22.2.
Evolucija roda homo dovela je do trostrukog uvećanja veličine mozga. To je prednost, jer omogućava razvoj korištenja potencijala ruke kao univerzalne alatke.

22.3.
Glava je u trenutku rađanja toliko velika, da ne onemogući porođaj. Beba čimpanze i beba homo sapiensa mnogo su sličnije nego odrasli. Mozak raste i razvija se sve do kraja puberteta.

22.4.
Tek rođeni mozak nije “prazna ploča”, ali sadrži relativno puno manje, nego mozak čovjekolikog majmuna u trenutku rođenja. Učenje kroz odgoj je nužnost. Biološka evolucija postavlja preduvjet za kulturnu.

22.5.
Nužda je vrlina: omogućuje širok raspon ponašanja i prilagodbi, bez paralele kod drugih vrsta. Mnogo mogućih pokreta ruke, mnogo mogućih misli mozga.

22.6.
Mogli bismo zamisliti sapiensa kod kojeg su ženke mnogo krupnije, tako da trudnoća traje dulje, novorođenčad su krupnija i glavatija, te odrastanje traje kraće a odgoj ima relativno manju ulogu. Možemo spekulirati što bi sve takav novorođeni mozak mogao sadržavati. Prekrupna ženka bila bi vjerojatno slabo pokretna i trebala previše hrane.

22.7.
Kod takvih bi bića možda id, ego i superego po prirodi bili uravnoteženiji: komplementarnosti a ne kontradikcije, suprotnosti bez raskola, jedna duša a ne mnoge. Duhovno biće bez potrebe za re-ligijom.

22.8.
Možda pak potencijal svoga velikog mozga ne bi valjano koristili; ne bi se pitali “Što to zapravo znači?”, “Što to zapravo jest?”, “Može li biti drukčije?”. Mlitavi snovi, oskudna mašta, kolotečina.

22.9.
Spori razvoj povezan je s juvenilizmom (neotenijom): neka obilježja mladunčadi ostaju kod odrasloga primjerka. Fizičke osobine: zaokružena lubanja, velika glava u odnosu na tijelo, mala vilica, nedostatak krzna.

22.10.
Također i mentalne osobine, koje imaju djeca a odrastanjem oslabljuju manje i sporije nego kod drugih vrsta: radoznalost, imaginacija, želja za igrom i eksperimentiranjem, humor, fleksiblinost, volja i energija i kad je trbuh pun.

22.11.
Osnovni pravac buduće evolucije roda homo moglo bi biti produljenje života, ali uz dalju odgodu inhibicije juvenilnih mentalnih osobina. Istinsko ljudsko učenje i sazrijevanje u pedesetima i dalje. Ne više potrebno da bismo poboljšali kontrolu okoline, nego sebe samih (pojedinac, zajednica, društvo, čovječanstvo).

Komentiraj