Uzorna filozofija 29: Tehnologizam i ekologizam

Ekološka ekonomija 1-28

Mudro-ljub nije zadovoljan onime što “svi znaju”, onime što je “zorno”; njegova “ljubav” je žudnja za onim u-zornim.

Filozofirati = uvijek iznova pitati “a što to zapravo znači?”

29.1.
Krize okoliša i resursa ukazale su na granice rasta. Dvije strategije odgovora: tehnologizam i ekologizam. Pokoravanje prirode ili suradnja.

29.2.
Tehnologizam: znanost i tehnika neograničeno negiraju granice.Tehnosfera raste, biosfera gubi značaj. Sve veći dijelovi prirode apsorbirani kao resurs (cigla, metal, ugljen; nuklearna energija, nanotehnologija, genetski inženjering; svemirski letovi, umjetne biosfere…). Trijumf uma i volje nad materijom i zakonima prirode.

29.3.
Ekologizam: živimo unutar tanke ljuske biosfere i o njoj ovisimo, načelno jednako kao u paleolitu. Ograničeni sustav: nije moguć neograničeni rast. Homo sapiens je uklopljen u prirodno kolanje, ritmove i cikluse. Um treba biti lukavac, a ne nasilnik. Praktičan, a ne samo pragmatičan. (Praktički um uključuje etiku.)

29.4.
Mitopoetski: obnovljeni sukob Nebeskog Oca i Majke Zemlje, Marduka i Izide. Ekološka kolektivna Anima nameće svoju važnost nasuprot dominirajućem ekonomskom kolektivnom Animusu.

29.5.
Onto-teo-loški: tehnologizam = pragmatički industrijalizam = subjektivni materijarijalizam. Negacija negacije objektivnog idealizma. Duh (um i volja) vlada nad prirodom i materijom. Nestvaran, ali realan: kao Imperija, kao Partija ili kao Tržište.

29.6.
Ekologizam = dijalektički materijalizam. Samostalno visokoblikovana materija (život, mozak) ima vlastite zakone i dinamiku. Ekologistički holizam vs fizikalistički redukcionizam. Duh ih treba spoznavati. Znanje jest moć, ali ne i vlast.

29.7.
Znanost i tehniku, industriju i proizvodnju, umijeće mozga i ruke, ekologisti cijene ne manje od tehnologista. Svoje potrebe moramo zadovoljiti, uključujući i potrebu za razvojem, a da ne ugrozimo biosferu. Uvažavanje prirode nije “povratak prirodi”. Mozak i ruka proizvode solarnu ćeliju kao i nuklearni reaktor.

29.8.
S onu stranu mitopoetskog, ontoteološkog i znanstvenog: ono mistično, neizrecivo, ono što se ne može iskazati, nego samo pokazati. Neopaganski misticizam Prirode vs. tehnopaganski misticizam Novca.

29.9.
A što to zapravo znači? Usred smo mijene. Mudroljub razmatra kako treba misliti i što treba činiti; najmanje je jasno čemu se smijemo nadati.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s