Uzorna filozofija 27: Rod, ekonomija, kapitalizam

Uzorna filozofija 1-26

27.1.
Ženska borba za emancipaciju započela je u građanskom društvu. Muškarci su vladali, ali ideal muškaračkosti je uzdrman: viteza ratnika potisnuo je buržuj poslovnjak.

27.2.
Više prostora za sudjelovanje žena. Više prostora za iskazivanje ženskog animusa i muške anime. (Prazni prostor nastao je potiskivanjem starih mitova i obreda. Nešto ga mora ispuniti; ali ponori su možda, ovoga puta, beskonačno duboki.)

27.3.
Muška i ženska samosvijest osciliraju između tri ekstrema:
– ratnička patrijarhalna nostalgija
– androgina utopija
– matrijarhalno obožavanje ženskosti.
Jednostavnog rješenja nema. Ponor se ne može zatrpati; s njim, bar zasad, moramo živjeti.

27.4.
Ratnici otimaju radnicima dio ili cijeli proizvod. Građansko/industrijsko/kapitalističko društvo organizira proces proizvodnje.

27.5.
Čovjek je, kao sapiens, proizvođač: biće tehnike, na osnovu sparenih moći mozga i ruke. Ta je sposobnost posljedica viška sposobnosti za zapitkujuće iskoračivanje. Ali sada, organizacijsko načelo je proizvodnja viška vrijednosti, a ne zadovoljavanje potreba.

27.6.
Klasna borba vodi se oko podjele viška; ideološka oko organizacije cjeline proizvodnje (međuodnos tržišne, državne i društvene regulacije: anarhokapitalizam, boljševizam, Soziale Marktwirtschaft…).

27.7.
Kao ratnice, žene su inferiorne. Mogu biti u polisu ravne (ili čak nadmoćne), ali ne i jednake. Kao radnice, vlasnice, upravljačice, poduzetnice i političarke, mogu biti jednake (možda i bolje).

27.8.
Kao građani i kao sudionici procesa proizvodnje, muškarci su postali jednakopravni; a onda i žene. Kapitalska ekonomija je transrodna; društvena nadgradnja ima inerciju.

27.9.
Napredak znanosti i životnog standarda donio je znatno smanjenje opterećenja rađanjem i majčinstvom. Metode kontracepcije i sloboda pobačaja omogućuju izražavanje spolne požude. Biologija više nije sudbina.

27.10.
Kapitalističko proizvođačko društvo, usmjereno na stvaranje viška, dovelo je do nezapamćenog progresa bogatstva nacija.

27.11.
Čovjek je biće viška. Čovjek je biće mašte. U ekonomiji vladavine kapitala, višak se stvara iterativnim procesom. Mit i osnova nove religije: utopija beskonačnog rasta. Čovjek konačno živi svoju prirodu kao neprirodno, beskonačno biće.

27.12.
Gospodari i gospodarice Zemlje suočavaju se s pobunom. Eko-nomija se sukobljuje s eko-logijom. Biologija, ipak, jest sudbina.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s