Uzorna filozofija 21: ljubavna i misaona ekstaza

Uzorna filozofija 1.-20.

21.1.
Kod životinja, u razdoblju parenja intenzitet požude ugrožava brigu o opstanku. Kod čovjeka, trajni višak libidonozne energije mora se suzbiti ili preusmjeriti.

21.2.
Spolnost se potiskuje ili sublimira u eros; požuda u opću žudnju za spajanjem, jedinstvom, moći, spoznajom i užitkom. Višak požude isprepliće se s viškom zapitanosti.

21.3.
Seks je povezan s ljubavlju, ljubav s maštom, mašta sa spekulacijom. Dvoje postaje jedno, dvoje postaje troje: poticaj uobrazilji. Spajanje i razdvajanje, napetost i opuštanje: eros i tanatos. Jedno, dvoje, mnoštvo. Stalnost i novost. Refleks, fleksija i refleksija. Korak i iskorak. Staza i ekstaza.

21.4.
Sposobnost (višak) za misaonu ekstazu definira sapiensa. Sposobnost za ljubavnu ekstazu posebno je obilježje homo sapiensa. Zamisliv je sapiens bez toga; ali ne znamo je li izvediv.

21.5.
Sama preobilnost spolnoga nagona ne mora značiti višak sposobnosti za ekstazu, ako nije povezana s velikim mozgom (bonoboi). Eros je u glavi, a ne među nogama. Kod čovjeka, oba se ekstazna viška isprepliću.

21.6.
Čovjek je po prirodi neprirodan; kulturalna regulacija preuzima ulogu biološke. Ljubav je smrtonosna kao i filozofija. Krote ju simboli, poetika, mitovi, obredi i odgoj. Iz ekstaze natrag na utrtu stazu.

21.7.
Spolna komplementarnost povezuje se, kao jedna od ključnih osi, sa prirodnim dualnostima, ritmikom i kolanjem. Žudnja za jedinstvom: od konkretnih predodžbi o androginiji (bogovi, šamani) do visokih apstrakcija (jin i jang).

21.8.
Spolna dualnost, posredovana ljubavnom i misaonom ekstazom, uobličava dualnost ljudske duše. Tijelo je jednospolno, duša je dvospolna (anima i animus).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s