Uzorna filozofija 20.: preobilnost spolnosti

Uzorna filozofija 1-19

20.1.
Vrsta homo sapiens odlikuje se stalnim i preobilnim spolnim nagonom. U odnosu na skoro sve druge sisavce, odlike homo sapiensa su nimfomanija i prijapizam. Žudnja za parenjem obilato nadmašuje potrebe reprodukcije. Mentalna žudnja može nadmašiti biološku sposobnost zadovoljenja.

20.2.
Parenje jednom u nekoliko godina imalo bi očite prednosti. Ženka ulazi u estrus i samo tada privlači mužjake. Neometano se posvećuje mladunčetu u doba dojenja i bespomoćnosti. U grupi i društvu, minimaliziraju se tenzije oko spolnosti.

20.3.
Neumjerena požuda očito je imala bitne evolucijske prednnosti. Žudnja za parenjem potiče trajno sparivanje, ali i šire udruživanje (porodica, rod, pleme). Dalekosežno uvjetuje psihologiju i društvene odnose.

20.4.
Mužjak se želi pariti i zato se stalno vraća ženki i dijeli s njom ulov, pomaže u brizi o mladunčadi idr.. Ženka se želi pariti, pa ne tjera mužjaka od sebe. Dijeli s njim sakupljene plodove, održava logor idr..

20.5.
U evolucijskom lancu, tendencija smanjivanja broja potomaka i jačanja brige o njima (gmazovi – ptice – sisavci – viši sisavci – čovjek). Porođaj je težak (naročito zbog velike glave). Mladunče je dugo bespomoćno. Majci treba pomoć, prvo drugih ženki, a onda i mužjaka.

20.6.
U razvoju od australopiteka do homo sapiensa, žudnja za parenjem dovela je do stvaranja trajnih parova unutar skupine, kao pretežnog modela, uz brojna odstupanja. Održavanje nestabilne ravnoteže suprutnih (i protuslovnih) poriva i potreba.

20.7.
Bliži smo pticama po odnosu spolova nego drugim sisavcima, po dominantnom odnosu i varijacijama. Mužjaci obično sudjeluju u brizi o mladima. Prevladavaju stalni parovi, ali također: događaju se preljubi; nerijedak je promiskuitet; dominantan mužjak stvara harem; ženka okuplja više mužjaka; ponekad lakomislena ženka ostavlja mlade.

20.8.
Kod mnogih društvenih biljojeda, uloga mužjaka je obrana. Ženka je biološki vrednija, jer njena pogibija znači i gubitak njenog budućeg potomstva. Kod homo sapiensa je isto, ali mužjaci također (kao kod ptica) sudjeluju i u prehrani mladih.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s