Uzorna filozofija 19: Rekapitulacija; sapiens i homo sapiens

“Uzorna filozofija”, 1-18

19.1.
Ova smo razmatranja započeli uvidom da je sapiens sposoban dovesti u pitanje ono što “svi znaju” (4.1). Time iskoračuje (2.8.) iz prirodnoga stava (2.4.) i izlazi iz svijeta (3.5.). To je “višak sposobnosti” (5.4.) da mašta (6.3.) i simbolizira (6.7.). Po prirodi je ne-prirodan (5.4), više-nego-prirodan.

19.2.
Ovdje je “sposobnost” sama po sebi “višak sposobnosti”. To je ono što ga/ju čini uspješnim. Može doći do novih spoznaja o svijetu (4.9.), proširiti svijet (4.8.), stvoriti nove realnosti (5.2), gospodariti Zemljom (6.7). Taj “višak” stoji u osnovi kulturne evolucije/transformacije, koja se nastavlja na biološku.

19.3.
Isti taj višak donosi smrtnu opasnost. Sapiens ima maštu da zamisli nešto čega nema, tako da ono što nije, ipak nekako već jest (7.6.-7.8). Iskoračuje u Ništavilo. (7.10.) Nije samo svjestan, nego i samosvjestan.

19.4.
Ima nepotrebne sposobnosti za tjeskobu i drzovitost (5.9), što može ugroziti sposobnost prirodnoga opstanka (6.4.). Opasnost od zarobljenosti u beskonačnoj iteraciji (1.5.), od rasipanja u praznini (7.11.). Zato mu/joj je potrebna religija (13.2).

19.5.
Ta se sposobnost/višak javlja kao svojstvo velikog i kompleksnog mozga u tijeku evolucije, u kombinaciji sa spretnim rukama (9.8.). To je proizvod biološke evolucije. Rezultat čini homo sapiensa radikalno drugačim, ali proces je trajao dugo.

19.6.
Samosvijest ne izniče u ništavilu. Sapiens je homo: jedna životinjska vrsta. Sve svoje i dalje sobom nosi. Neki drugi sapiens mogao bi biti drugačiji.

19.7.
U prethodnim poglavljima razmatrali smo opća svojstva “prirodne religije”, koja se javljala, barem rudimentarno, već kod ranog homo sapiensa (možda i njegovih bioloških preteča), lovca i sakupljača, prije tisuća naraštaja. Snovi, simboli, manipulacija, tehnika,jezik, naracija, bajka, mit, sveto, kleto, magija, obred, odgoj, kultura, ćudoređe, animizam, totemizam, kult predaka, fetišizam, vrač, mag, šaman.

19.8.
Sve su to tvorbe poietičke kreativnosti, koja izvire iz potreba duše (16.4). To bi mogla biti opća svojstva sapiensa. Sigurni ne možemo biti, jer iskustva nemamo.

19.9.
Razmotrit ćemo neka svojstva sapiensa iz roda homo, koja su dio njegove biološke prtljage. U dvije riječi: seks i ubijanje.

Oglasi

2 misli o “Uzorna filozofija 19: Rekapitulacija; sapiens i homo sapiens

 1. Lijepi pozdrav. Budući da ovi vaši aforizmi imaju antropološki karakter, pitao bi vas jeste li se bavili možda Maxom Schelerom, čitali možda njegov “Položaj čovjeka u kozmosu”?

  • Da, naravno, davno sam to čitao. Imao sam staro izdanje “Veselni Masleša”, Sarajevo, prevod Vladimira Filipovića (u međuvremenu nestalo negdje…). Također i još nešto od njega. Također knjiga “Bitak i ljubav”, 1989..

   Ali me je negdje prošle godine šokiralo, kad sam čitao knjigu Gorana Gretića “Problem drugoga i stranoga”, da se Scheler po izbijanju Prvog svjetskgo rata žestoko uključio u njemačku ratnu propagandu.

   Članak: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=31538 , objavljen u knjizi znatno proširen.

   Strasno je dokazivao da je Njemačka imala pravo napasti i okupirati neutralnu Belgiju i bombardirati francuske gradove, da je to dobro i za same Belgijance i Francuse jer ih Nijemci spašavaju od tonjenja u glib isprazne zapadnjačke kapitalističke civilizacije… To je borba “duhovnih vrijednosti” protiv kaljuže “individualističkog racionalizma. Ratnik se susreće sa smrću i to ga krijepi, isl..

   Zapisao sam se: »Nije li to, u odnosu na njegovu priču o velikim vrednotama i ljubavi, jednak skandal onome, koji je počinio Heidegger 19 godina kasnije, pristajući uz nacizam?«

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s