Uzorna filozofija 18: Raskolnik i šaman

Uzorna filozofija 1-17

18.1.
Rascjep duše homo sapiensa stvara raskol svijeta. Više duša u jednoj: porivi, želje i ciljevi, koji su ne samo suprotni, nego i protuslovni. Sveto i kleto, kozmos i kaos.

18.2.
Čovjek je cjelovit i istovremeno raskoljen, jer može iskoračiti iz kola(nja). Životinja opstoji: jede, spava, čisti se, igra, bori, pari… U čovjeku, sve su-postoji (sinhronija vs dijahronija). Zato je i mitsko vrijeme van-vremensko.

18.3.
Životinja slijedi svoju kob; sapiens stvara su-kob. Životinja traje u vremenu; čovjek mora us-trajati. Životinja se sukobljava s vanjskim granicama; čovjekova granica je unutra i svuda.

18.4.
Kolo mitova, obreda i odgoja ne može potpuno spriječiti posrtanje. Raskorak može izbaciti iz kolotečine. Tko izgubi put, postaje raskolnik. Remeti ritam. Para pletivo svijeta.

18.5.
Ništavilo prodire kroz nastale pukotine. Silovito i trenutačno, obuzima dušu raskolnika/raskolnice. To je trenutak ludila i smrti.

18.6.
Preživjeti, i iz ludila se vratiti, znači iz smrti uskrsnuti.

18.7.
Tko vlastite krize preživi, može postati vodič i iscjelitelj drugima. Šaman je kadar kročiti na opasna mjesta i ne-mjesta (saći nad pakao) i vratiti se. Zato može pomoći dušama u krizi da nađu svoje mjesto (svrhu) u svijetu, u skladu sa svetim. Mag razmješta; šaman namješta.

18.8.
Nasuprot pukom opstanku na mjestu (topos), šaman/šamanka je stekao/stekla uvid u topologiju svijeta (istog ili proširenog; možda je sam svijet lud?). Izmještenost se preobražava u višemjesnost. Raskolništvo je uključeno u kolanje.

18.9.
Kao višemjestan i višesvršan, šaman/ka spaja suprotnosti. Može biti muško i žensko, mlad i star, živ i mrtav, lovac i lovina, čovjek i bog. Može iscjeljivati, jer pozna cjelinu. Mag održava svijet. Šaman jest svijet.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s