Uzorna filozofija 17: čarobnjak i mag

17.1.
Magija je vještina da se sagledaju skriveni razlozi promjena u svijetu, da se predvide i na njih utječe. Čarobnjak (magičar, vrač), koristeći magijske tehnike, nastoji usmjeriti duševne sile i utjecati na volje u svijetu, da bi se uskladili s ciljevima pojedinca ili zajednice. Vabi, navodi, moli, prijeti, laska, podmićuje, zavodi, cjenka se…

17.2.
Utjecati, da drugi čine ono što tebi odgovara, može se na četiri načina:
– lukavstvom
– prisilom
– zavođenjem
– trgovinom.

17.3.
Sapiensa uznemiruje njegova/njezina moć da utječe na prirodu. U okviru prirodnoreligijske sinteze, svakoj tehnici pripisuje se magijski aspekt. Svjetlom mita i obreda, suzbija se sjena zapitkivanja.

17.4.
Čarobnjaštvo nije dovoljno biću sposobnom za drzovito iskoračno zapitkivanje. Postizanje posebnih ciljeva nije dovoljno za opstanak. Homo sapiens mora brinuti o održanju cjeline: svijeta i smisla svijeta.

17.5.
Magičar ostvaruje ciljeve, da bi opstao pojedinac ili zajednica. Mag održava ravnotežu ciljeva i protuciljeva, da bi opstao svijet. Uzdiže svijet u sveto i suzbija kleto.

17.6.
Priroda živi u stremljenjima i kretanjima. Sve teče (kola). Sve se kreće u ritmovima i ciklusima. Rađanje i umiranje, rast i opadanje, mjena i ponavljanje, prisutnost i odsutnost. Sve je u dualnostima: muško i žensko, dan i noć, toplo i hladno, lovac i lovina.

17.7.
U prirodnom kolanju, nema raskola. Nema apsolutnog dobra i apsolutnog zla (svetog i kletog). Suprotnosti supostoje unutar cjeline. Ritmika unutar kruga: prirodna dijalektika. Ples u kolu zapliće pletivo svijeta.

17.8.
Mag spoznaje ne samo pojedine duše i duševne sile, nego i njihove odnose i strukture. Moderni znanstvenik spoznaje sile, odnose i strukture. Nastavlja se na dostignuća čarobnjaka i magova (liječništvo, alkemija, astrologija, botanika,psihoterapija…). Postepeno je spoznao, da prirodne sile ipak nisu duševne. (Možda ni duševne sile nisu duševne.)

Oglasi

2 misli o “Uzorna filozofija 17: čarobnjak i mag

 1. Uz 17.2. me zainteresiralo pitanje: u što od toga spada razložno pokazivanje da je to dobro i za onoga koga nagovaramo (npr. da je u obostranom interesu, a ovaj to ne vidi)?

  • Nabacao sam ovdje četiri kategorije (bez pretenzije da je to nešto apsolutno i konačno!), imajući u vidu slijedeće:

   1. LUKAVSTVO: dva podslučaja:
   A navesti nekoga, da čini ono što ti želiš, svojom vlastitom voljom, tako da ne primjeti tvoje navođenje, ili barem, čini to zato jer to jest (ili on smatra da jest) u njegovom interesu
   B. Navesti ga da radi nešto što ti želiš na osnovu lažnih informacija

   2. PRISILA – ne treba posebno objašnjenje, osim što prisila ne mora biti na osnovu fizičke sile, a niti sila mora biti stvarno upotrebljena (može biti samo prijetnja – ako stvarnom silom raspolažete – inače je to slučaj 1B)

   3. ZAVOĐENJE- Navesti nekoga da čini ono što vi želite time što mu na razne načine ugađate i navodite da on ugađa vama. To može biti i ljubavno zavođenje, i zavođenje podređenih od strane vještog karizmatskog ili demagoškog vođe, ali i zavođenje nadređenog od strane laskavca.

   4. TRGOVINA – naravno, usluga za uslugu, razmjena, može biti i banalno plaćanje ili neki sofisticiraniji vid.

   Tako da mislim da ovo što pitaš može biti 1A ili 3 ili 4.

   Ovdje sam zapravo već pretpostavio, da ti je cilj drugima manipulirati, ne radi se o vei ljubavi, nego interesa. To je u kontekstu ideje služenja magijom u okviru animističkog svjetonazora. Istinska ljubav, predavanje sebe drugome – mislim da je to druga stvar i da na ovom stupnju, koji razmatram u posljednjih nekoliko poglavlja (magija, mitovi, obredi – prirodna religija), još ne dolazi. Treba se prvo razviti svijest o izdvojenosti SEBE iz prirode, samosvijest, da bi se moglo sebe željeti žrtvovati ili s drugim SEBE spojiti.

   (Imam takvih bilješki za obimne komentare i možda jednog dana, ako ove točke zarvšrim, sve te fusnote objavim, koje bi bile puno dulje od ovih teza)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s