Uzorna filozofija 16: Fetišizam

Prethodna poglavlja

16.1.
Pojedini predmeti, koji se pojavljuju u obredu, štuju se jer utjelovljuju cjelinu: fetišizam.

16.2.
Animizam, totemizam, štovanje predaka i fetišizam nisu puki oblici primitivne religiozne svjesti. Izrazi su potreba da pojedinac sačuva duševno zdravlje, a zajednica koheziju.

16.3.
Nijedan mitopoetski oblik nikad ne umire. Preživljavaju do danas, u izvornom obliku ili preobraženi, kao dio osobnih ritualizacija, pučkog štovanja, vjerskih katehizama, filozofskih koncepcija. svjetonazora, teorija i ideologija.

16.4.
Poietička kreativnost, koja stvara mitove, obrede i religije, izvire iz potrebe duše da se premosti raskol i ispuni praznina stvorena iskoračnim zapitkivanjem. Filozofije, znanosti i ideologije rezultat su istih ljudskih poriva i iste osnovne sposobnosti. Razvile su se kroz prelazne oblike (mistika i matematika, astrologija i anstronomija, alkemija i kemija, religijske i znanstvene sociologije, šamanizam i psihijatrija…).

16.5.
Ništa ljudsko nikad ne umire. Iako se oblici razlikuju, iz istih osnovnih sposobnosti i istih osnovnih potreba potječu religije, filozofije, znanosti i ideologije. Uvijek se javljaju prijelazni i mješoviti oblici.

16.6.
Osobito se fetišizam održava u obožavanju predmeta koji simbolski utjelovljuju neku cjelinu: zastava, grbovi i simboli, kipovi i slike, mjesta stradanja ili pobjede, proizvodi znanstvene tehnike (nuklearni reaktor, solarni panel).

16.7.
Nakon što se uzdigao logos, fetišem može postati ne-materijalni predmet: zamisao, pojam, ideja (Bog, sloboda, pravda, nacija, klasa, Branitelji, prirodni zakon…). Kao nad-logična, ona strukturira logos (ideo-logija); nulta institucija, prazni označitelj, Ime Oca.

16.8.
Fetiški tip odnosa može se prenijeti i na osobu, koja utjelovljuje cjelinu: šaman, vođa, genij, prorok.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s