Uzorna filozofija 15: Animizam

Uzorna filozofija 1-14

15.1.
Čovjek ima volju i postavlja ciljeve, u svrhu opstanka pojedinca i skupine. Utječe na svijet, vođen svojim potrebama i željama, pod utjecajem sila duše.

15.2.
Prirodna je zamisao, da se analogno tome događaju promjene u svijetu: kao posljedica djelovanja raznih volja i duševnih sila (grmi zato, jer je Perun ljut). To je razumna hipoteza, a ne puko praznovjerje.

15.3.
Animistička mitopoetika napučava svijet dušama (duhovi, bogovi, demoni). Neke su složene kao i ljudska bića (osobe). Neke su reducirane, kao dijelovi ljudske duše. Njihova stremljenja, volje i ciljevi uzrokuju promjene u svijetu.

15.4.
Animistička hipoteza omogućava razumijevanje svijeta, ali također i samorazumjevanje čovjeka. Sile unutar čovjekove duše, često sukobljene i razdiruće (više duša u jednoj), mogu se razumjeti kao utjecaji drugih duša.

15.5.
Komunikacija sa svijetom jest komunikacija s dijelovima sebe samog. Čovjek projecira sebe u svijet i svijet u sebe. Čovjek je komuna, svijet je ekumena. Duša je razdjeljena, ali nije rascjepljena.

15.6.
Kao dio onoga svetog, štuju se duše životinja, s kojima čovjek su-svjetuje. Ljudsko u životinji, životinjsko u čovjeku: tjelesne potrebe, nagoni, strahovi, porivi. Čovjek jede životinje, a ponekad i one njega.

15.7.
Čovjek ima osobnost: kao pojedinac i kao na-rod. Po analogiji, za životinjsku vrstu zamišlja zajedničku osobenu dušu, povezana s narodom ljudi: totemizam.

15.8.
Duše prošlih naraštaja javljaju se u snovima, snoviđenjima, sjećanjima i pričama. One se štuju kao vodiči, čuvari i spojnica sa svetim: kult predaka.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s