Uzorna filozofija 14: Odgoj i kultura

Uzorna filozofija 1.-13.

14.1.
Čovjekov višak sposobnosti za tjeskobnost i drzovitost, za zapitkivanje, snivanje i maštanje, artikulira se simbolima, usmjerava poetikom, ukroćuje mitovima i kontrolira obredima.

14.2.
Jezik omogućava priopćavanje unutarnjih iskustava i pristup iskustvima drugih. Kroz komunikaciju, nastaje zajedničko iskustvo (intersubjektivna zbilja). Ono se taloži u pamćenju zajednice.

14.3.
U procesu odgoja, novi naraštaji uče kakav svijet jest i kako se u njemu biva (kako se svjetuje). Uče ono što je pametno, jer je tako upamćeno.

14.4.
Uče što se može znati, što treba činiti i čemu se smije nadati. Usvajaju faktičko i orijentacijsko znanje. Ne postoji “vjera” kao nešto različito od znanja. Ono naučeno je pri-rodno (u-rođeno). Ne postoji razlika između bitka i trebanja. Ovaj je svijet najbolji od svih mogućih svjetova.

14.5.
Odgoj djece i mladeži je niz obrednih radnji. Odgoj je dio kulta: odgajanje je kultiviranje. (“Prirodna kultura”.)

14.6.
Obrazovanje je sticanje “obraza”: mladi moraju naučiti, da ne budu bez-obrazni. “Imati obraza”: biti častan. Častiti (štovati) druge, svijet i sveto.

14.7.
Biti kulturan: sa štovanjem brinuti o pojedinostima unutar cjeline svijeta. Biti uredan: štovati i održavati red, poredak, sustav svijeta. Biti odgovoran: usvojiti i pounutrašnjiti odgovore, blokirati sposobnost postavljanja opasnih pitanja.

14.8.
Ne kultiviraju se samo “pred-kulturni” porivi (instinkti), nego i “nad-kulturna” mašta. Ćud se uređuje saobrazno svijetu i svetom (ćudoređe). Religija se pounutrašnjuje kao religioznost. Spriječava se iskorak, da se ne ugrozi opstanak.

14.9.
Bit se odgoja od paleolita do danas nije promijenila.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s