Uzorna filozofija – 11. dio

1. dio
10. dio

11.1.
Mitološka realnost sa svih strana obuhvaća stvarnost. Nad-prirodno: ono sveto, nasuprot profanom. Svijet čuda, koja zadovoljavaju maštu. Usmjerava ne samo korake, nego i iskorake. Sveto je dio svijeta.

11.2.
Da bi se ono prirodno obuhvatilo, mora postojati i pod-prirodno. Mitologije sadrže i zabrane (tabue). Uz sveto (čisto) postoji i anti-sveto (nečisto). Uz ono što treba činiti, postoji i ono što se ne smije činiti.

11.3.
Mitologija postavlja straže protiv pogrešnih koraka. Čudovišta, koja su iskaz kaosa, uključuju se u službu reda: “lukavstvo uma”. Duh oblikuje dušu: kako pojedinačnu, tako i zajedničku.

11.4.
Ne samo nad-prirodno i pod-prirodno, nego i svuda uokolo i svuda iznutra. Uključuje izvanredna, granična životna iskustva. Odnos stvarnog i realnog je kao odnos racionalnih i realnih brojeva: racionalno je beskonačno ali ograničeno (svuda gust skup), a realno je beskonačnost višeg reda (granica je unutra).

11.5.
Ljudska egzistencija više ne znači ex-sistenciju, jer iskorak ne vodi u ništavilo, nego u višu realnost. Može se čak i poticati (ekstaza: iskorak u sveto).

11.6.
Iako je fiksiranje važno u procesu tvorbe mita, sam proces ne mora biti završen. Mitološki sustav može biti fleksibilan. Novi se mitovi i njihovi čimbenici mogu dodavati, ne mijenjajući osnov i okvir (“logos”): mitotvorna spekulacija.

11.7.
Poietička kreativnost usmjerava se u oblikovanja koja su u skladu s mitološki oblikovanim duhom. Formalizacija, iz simbolskih čimbenika priča, usmjerava razvoj posebnih umjetnosti: poezija, glazba, ples, slikarstvo, kiparstvo.

11.8.
Same priče nisu dovoljne da trajno oblikuju dušu, upravljaju životom tijela i suzbiju nemir. Ne može se samo primati. Nešto treba i dati.

12. dio

Kratki sadržaj prethodnih dijelova

1. Filozofski postav
2. Filozof i znalac
3. Ex-sistencija i utopija
4. Adekvacija i koherencija
5. Nemoć, moć, tjeskoba, drzovitost
6. Snovi, jezik, simboli
7. Manipulacija, magija, ništavilo
8. Poietika, bajka, duh
9. Mit, vječnost, čar
10. Mitologija, smisao, svjetonazor

Oglasi

2 misli o “Uzorna filozofija – 11. dio

  1. Povratni ping: Uzorna filozofija – 10. dio | Mudroljublje

  2. Povratni ping: Uzorna filozofija – 12. dio | Mudroljublje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s