Uzorna filozofija – 8. dio

1. dio
7. dio

8.1.
Prva moć, koja ispunjava prazninu, jest poietička kreativnost. Slike, ritmovi i priče, oblikovani maštom i jezikom, mogu ponuditi odgovore na iskoračna pitanja. »Što zapravo znači grom? – Znači da je Perun ljut.« Značenja se pripisuju i prenose (metafora). Kreacija zadovljava čuđenje, suzbija sumnju, potiskuje oblak virtualnosti.

8.2.
Poietička moć, baratajući simbolima, verbalnim i neverbalnim, iz ničega stvara nešto; nestvarno, ali može zadobiti realnost upotrebom u komunikaciji: s drugima, ali i sa samim sobom.

8.3.
Pojedinac/pojedinka koji komunicira sa samim sobom, postaje unutar sebe “komuna”, zajednica. Poietičke tvorbe premošćuju rascjep u duši.

8.4.
Ljudi prikazuju (pričaju) svoje snove jedni drugima, služeći se simbolima: riječi, ritmovi, tonovi, slike, pokreti… Razni svjetovi sna dotiču se, komuniciraju. Međusobno se nadmeću i surađuju, suzbijaju i spajaju. Priče evoluiraju: najbolje se nameću, spajaju se i tvore složenije oblike.

8.5.
Poietičke tvorbe se upotrebom oblikuju, tešu, usavršavaju. Kao što se oblikuje kamen. Ali kako nisu tvarne, ne troše se. Pričaju se (slikaju, plešu, pjevaju) u vremenu (dijakronija), ali njihovo postojanje doživljava se vanvremenskim.

8.6.
Pričaju se doživljaji, sni, maštarije. Prenošenjem i tesanjem, izbacuje se nevažno i naglašava važno. Važno je obuzeti maštu, zadovoljiti porive, iskazati strukturu ne-svjesnog. Priče uobličavaju arhetipove (čudne atraktore nesvjesnog). Tako nastaju bajke i legende.

8.7.
Poietika izvire iz duše, ali je moć duha. Ništavilo dobiva oblik. Duh je čisti čin, nestvoreni stvaralac. Čovjek koji/koja pripovijeda i sluša priče, nije samo duševno biće, nego i duhovno (također i duhovito).

9. dio

Oglasi

2 misli o “Uzorna filozofija – 8. dio

  1. Povratni ping: Uzorna filozofija – 7. dio | Mudroljublje

  2. Povratni ping: Uzorna filozofija – 9. dio | Mudroljublje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s