Uvodi u filozofiju (22): Zelić (2006)

Ivan Zelić: ”Vodič kroz filozofiju”, Split: Verbum, 2006.

Knjiga je zamišljena kao priručnik za ambicioznije gimnazijalce, te za studente i druge koji se žele upoznati s filozofijom. Autor kombinira sustavni i povijesni pristup. Podijeljena je u tri dijela. Prvi i treći sadrže sustavni pristup (“Uvod u filozofiju” i “Problemi filozofije”), a srednji dio naslovljen je “Povijest filozofije” i obuhaća 2/3 knjige. Autor, po vlastitim riječima, želi izbjeći »pretjeranu povijesnost«, koja je »kronična bolest nastave filozofije u Hrvatskoj«.

Povijest filozofije podijeljena je na četiri perioda: antička, srednjovjekovna, “ranija moderna” (zaključno sa  G.W.F. Hegelom) te “Novija filozofija”. U posljebnom poglavlju ukratko je prikazana hrvatska filozofija. Uz važnije filozofe na kraju poglavlja, pod naslovom “Osvrt”, data je autorova ocjena.

Povijesni i sustavni dio međusobno su prožeti. Sustavni dio (“Problemi filozofije”) često daje važne dodatne informacije o učenjima pojedinih filozofa. Podijeljen je na deset poglavlja: filozofija spoznaje, metafizika, filozofska antropologija, etika, estetika, filozofija politike, filozofija povijesti, filozofija jezika, filozofija znanosti i filozofija matematike.

U povijesnom pregledu nedostaje poglavlje o prosvjetiteljstvu. Između Hegela i Marxa nedostaje važna informacija o podjeli na starohegelovce i mladohegelovce, važna za razumijevanje Hegelove filozofije. U osvrtima na Hegela i Marxa do izražaja dolazi autorova politička netrpeljivost; Marxovu misao svodi samo na propali politički projekt komunizma. Nedostaje prikaz postmodernizma.

U cjelini, ovo je vrlo dobar priručnik koji ispunjava svoj cilj. Kombinacija sustavnog i povijesnog pristupa plodotvorno je izvedena.

Kraj serije “Uvodi u filozofiju”

Ako ste napisali neki sličan kratki prikaz knjige koja bi se mogla uvrstiti pd “uvodi u filozofiju”, pošaljite, pa ćemo objaviti ili staviti poveznicu! Također, možete se javtii ako želite predložiti neku knjigu za recenziju.

Oglasi

6 misli o “Uvodi u filozofiju (22): Zelić (2006)

    • P. S. Aristotelov “Nagovor na filozofiju” isto je svojevrsni uvod, i često literatura na studijima filozofije.

      • Sjetih se kako je i prof. Berčić sa Riječkog Sveučilišta isto napisao čak dva sveska pod naslovom “Filozofija”. Ipak, prima facie možemo reći da je za studente viših godina. No, svakako preporučam.

  1. Da, naravno, čitao sam to. Vrlo koristan i temeljit uvod u analitički pristup filozofiji. Zapravo, pravio sam, nakon što sam gornje tekstove pisao, bilješke uz još desetak knjiga koje bi spadale u kategoriju “Uvodi u filozofiju”, ali ih nisam sredio i objavio. Možda to napravim, potaknut tvojim javljanjima!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s