Uvodi u filozofiju (2): Badiou (1989)

Alain Badiou: ”Manifest za filozofiju”, Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, 2001.  Prijevod s francuskog: Gordana V. Popović. (”Manifeste pour la philosophie”, Paris: Éditions du Seuil, 1989)

U ovoj knjižici (90-ak stanica malog formata), objavljenoj na francuskom 1989., suvremeni francuski filozof Alain Badiou za širu publiku izlaže osnovne teze svojih prethodnih opsežnijih rasprava o tome što to jest filozofija. Predmet Badiouovog interesa je suvremena situacija filozofije i moguća njena budućnost. Dakle ne “uvod u filozofiju”, nego njen kraj i novi početak. Početniku, pa i onome tko ima predznanja, bit će teško uživiti se, ali vrijedi truda.

Nasuprot tezi o “kraju filozofije”, Badiou se okreće propitivanju uvjeta u kojima je filozofija moguća. Postoje četiri vrste istine: znanstvena, umjetnička, politička i ljubavna. Filozofija sama ne uspostavlja nikakvu istinu, nego omogućava zajednički prostor u kojem se četiri vrste istine mogu susresti. Time ona omogućuje njihovo pojmovno jedinstvo.

Filozofija biva blokirana, ako se svodi (“ušavljuje”) na jedan od svojih uvjeta. Zato je danas zadatak filozofije “raz-šavljivanje”. U tome se gradi novi pojam istine kao mnoštvene, te novi pojam subjekta.

Širi prikaz na hrvatskom (Boris Postnikov)

Video, predavanje na engleskom:
Alain Badiou. The Ontology of Multiplicity: The Singleton of The Void. 2011

Slijedi (10. srpnja 2012.): Blackbuburn: “Poziv na misao” (1999)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s