Uvodi u filozofiju: Uvod

Prije pet godina, uložio sam trud da pročitam i napišem kraće prikaze mnogih knjiga s ambicijom “uvoda u filozofiju”, koje su pristupačne na hrvatskom jeziku. To je objavljeno na hrvatskoj wikipediji, na kojoj sam međutim ubrzo prestao surađivati.

Knjige u doba Svemrežja? Hrvatski u doba hegemonije engleskoga? Staromodno, tada i sada. Priznajem tu svoju manu.

Pokrećući novi blog, potaknut borbom protiv dosade, odlučio sam kao uvodne napise objaviti te prikaze. Unosim uglavnom tehničke i stilske prilagodbe, bez promjene smisla onoga što sam tada pisao (iako bih ponešto danas napisao drugačije). Danas uvodni dio, a od sutra slijede prikazi knjiga, abecednim redom po prezimenu autora.

Postoji relativno velik broj knjiga naslovljenih ”Uvod u filozofiju”, “Povijest filozofije” ili slično. One su međusobno vrlo raznolike. “Filozofiju” je nemoguće definirati. Ima isto toliko definicija koliko ima filozofa. Uvod u filozofiju već je sama filozofija. .

Knjige koje ću prikazati nastale su tijekom posljednjih stotinu godina, a ona najnovija (“Uvod u filozofiju” od M. Cipre, iz 2007. g.) je možda i najviše tradicionalistička,

Ovdje navedene knjige mogu se podijeliti na tri grupe u pogledu pristupa uvođenju u filozofiju (neke kombiniraju dva ili sva tri pristupa):

  • Sustavni i manje-više iscrpni pregledi disciplina, škola, problema, teza
  • Povijesni pregledi
  • Uvodi koji bez suzdržavanja uvode čitatelja i studenta u ”’svoju”’ filozofiju

Neke su popularno pisane, namjenjene laicima; druge su udžbenici za studente, a treće su zapravo teško promišljanje namijenjeno školovanim filozofima.

U daljim prikazima, namijenjenim zainteresiranim laicima i početnicima u mudroljublju, dajem kratke prikaze onih knjiga koje su pristupačne na hrvatskom jeziku. Knjige su navedene redoslijedom prezimena autora. Autori su raznolikih uvjerenja i metoda, pa sveukupno mogu možda dati složeniju sliku, nego svaka od tih knjiga posebno . (Ne bi se svi složili da je složenost korisna.)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s